Ügyfélkapcsolati vezetők szerepe a kollegák stresszkezelésében

Ügyfélkapcsolati vezetők szerepe a kollegák stresszkezelésében
2024.02.17.

Az ügyfélkapcsolati vezetőknek kulcsszerepük van abban, hogy támogassák és segítsék a csapatukat a stresszkezelésben. A folyamatosan változó környezet, a magas elvárások és az intenzív interakciók az ügyfelekkel gyakran stresszt okoznak az ügyfélkapcsolati szakemberek számára. Azonban az ügyfélkapcsolati vezetőknek lehetőségük van arra, hogy kialakítsanak egy olyan támogató légkört és vezetési stílust, amely segít csökkenteni a stresszt és támogatni a csapat tagjait az egészségesebb munkakörnyezet kialakításában.Na jó, de ügyfélkapcsolati vezetőként mit is tegyél? Mire figyelj?

1. Kommunikáció és nyitottság a megbeszélésre

Az ügyfélkapcsolati vezetőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a nyitott kommunikációra és az együttműködésre. Fontos, hogy a csapat tagjai fel tudják venni a kapcsolatot a vezetőjükkel, hogy megvitassák a felmerülő problémákat vagy aggályokat, különös tekintettel az egyedi ügykezelést igénylő esetekre. A vezetőknek kellő figyelmet kell szentelniük arra, hogy a kollegák az ügyintézés során felmerült dilemmáikon túl megéléseiket is elmondhassák. A kollegák érzéseit és gondolatait érzékenyen kell kezelniük.

2. Empátia és figyelem

Az empátia és a figyelem kulcsfontosságúak az ügyfélkapcsolati munka során és akkor is, amikora a vezetők a csapat stresszével foglalkoznak. Fontos, hogy megértsék és támogassák az egyéni kihívásokat és nehézségeket, amelyekkel a csapattagok szembesülnek. Az érzékeny és megértő vezetési stílus segít abban, hogy a csapat tagjai úgy érezzék, hogy törődnek velük és támogatják őket.

3. Rugalmasság és megoldásorientáltság

Az ügyfélkapcsolati vezetőknek rugalmasnak és megoldásorientáltnak kell lenniük a stresszel kapcsolatos helyzetekben. Fontos, hogy segítsenek a csapatnak megtalálni a megfelelő megoldásokat és stratégiákat a stressz csökkentésére. A rugalmasság és a kreativitás segíthet abban, hogy a csapat hatékonyan kezelje a változó környezetet és kihívásokat.
Ezzel együtt is kulcsfontosságú, hogy a vezetők gyakorlatban is hasznosítható és átadható tudással rendelkezzenek a stressz kezeléséről. Sokszor azzal segítenek a legtöbbet, ha a kollegáknak megmutatják és tudatosítják bennük a stresszkezelés lehetőségeit.

4. Támogató légkör és erőforrások biztosítása

Az ügyfélkapcsolati munka során fontos, hogy a vezetők biztosítsák a támogató munkakörnyezetet és az szükséges erőforrásokat a csapat számára. Ez magában foglalja a mentorálási lehetőségeket, a stresszkezelési tréningeket, valamint a coaching támogatást, ha szükséges.

A vezetőknek fel kell ismerniük, hogy az egészséges munkakörnyezet és a támogató infrastruktúra kulcsfontosságúak a csapat teljesítményének és jóllétének fenntartásához.

Az ergonómia, a testi kényelmetlenségek kiküszöbölése már egy jó lépés az alapvető feltételek biztosításában.

5. Személyes példamutatás és önfejlesztés

Az ügyfélkapcsolati vezetőknek példát kell mutatniuk a stresszkezelés terén és folyamatosan fejleszteniük kell a saját stresszkezelési készségeiket. Az önfejlesztés és az önismeret segít abban, hogy hatékonyabban kezeljék a saját stresszüket, és példát mutassanak a csapat számára abban, hogyan lehet egészségesen kezelni a munkahelyi stresszt. Ha ők maguk hatékonyan kezelik a saját stresszüket sokkal könnyebben tudnak megtartó, támogató vezetőként fellépni. Ellenkező esetben ők maguk is a stressz forrásává vállhatnak.

Az egyéni coaching és a tanultak továbbvitele

Az egyéni coaching nagyszerű lehetőséget kínál az ügyfélkapcsolati vezetőknek arra, hogy továbbfejlesszék a stresszkezelési készségeiket és megtanulják, hogyan támogathatják hatékonyan a csapatukat ebben a tekintetben. A coaching folyamat során az ügyfélkapcsolati vezetők lehetőséget kapnak arra, hogy mélyebben megértsék saját stresszreakcióikat és megtanulják azokat hatékonyan kezelni. Emellett megtanulhatják, hogyan tudják hatékonyan támogatni a csapatukat a stresszkezelésben, és hogyan alakítsák ki a támogató munkakörnyezetet és kultúrát. A tanultakat továbbvihetik a mindennapi vezetői gyakorlatba, és beépíthetik azokat a munkakörnyezet és a csapat támogatása érdekében.

Arról nem is beszélve, hogy a coaching szemléletét is tovább fogod vinni. Szerintem coachként az egyik legfontosabb feladatom épp az, hogy azt a szemléletet átadjam, ami hozzásegít ahhoz, hogy bátorítani, bíztatni tudj másokat.
Ez a szemlélet ragadós, érzed, hogy Téged támogat és elkezded alkalmazni a gyerekeddel, a pároddal, a munkatársaiddal. Észrevétlenül, anélkül, hogy különösebben akarnád.
Ehhez idő kell. Nem elég egy gyors, 1-2 napos tréning. Az kell, hogy valóban az éned részévé váljon a coaching szemlélet.

 

Vissza