Te is csapkodtál ajtót kamaszként? És a kamasz gyereked is indulatos olykor?

Te is csapkodtál ajtót kamaszként? És a kamasz gyereked is indulatos olykor?
2023.08.24.

Lehet nem ajtót csapkodtál, lehet nem voltál ennyire indulatos, de szinte biztos, hogy még nehéz volt jól kifejezni az érzéseidet. Sokszor gondolhatta azt a környezeted, hogy utálatosan viselkedsz. Sok szülő rémálma az, ami kamaszkorban történik a gyerekével. Ennek a rövid cikknek az a célja, hogy tudatosítsuk, mi minden történik kamaszkorban.

Olyan intenzív fejlődés zajlik le ebben a korban, mint az egészen pici gyerekkorban. Csak a pici gyereknél még tudjuk, hogy van dackorszak, aminek egyszer vége lesz, de a kamasz esetében nagy arculcsapás lehet, hogy hirtelen változik és sokkal nehezebb „kezelni”, „szót érteni”, „jóban lenni” a kamasszal.

Ami ebből a változásból látványos azok a testi változások, a kamasz megnyúlik, pattanásos lesz, már-már felnőtt formát ölt. Látszólag.
Aztán szokták mondani, hogy kamaszkorban tombolnak a hormonok. Lecsökken a melatoninszint, így a kamasz később alszik el, reggel pedig nehezen tér magához. Miközben a kamasz alvásigénye alig kisebb, mint a kisgyerekeké, időbeosztása a felnőttekéhez igazodik. A stresszhormonok és a szexuális hormonok szintje is megemelkedik.
A szociális változások látványos eleme, hogy felerősödik a kortárs kapcsolatok szerepe, miközben a szülőkkel való kapcsolat háttérbe szorul. Továbbra is a szülő az, aki a biztos hátteret adja. Fontos, hogy a kamasz tudja, bármikor fordulhat hozzád. A kamaszkor az identitáskeresésről szól. Azt szeretné tudni a kamasz, ki is ő valójában. Ekkor nagyon akar különbözni a szülőtől.


kamaszkoriagyA legfontosabb, mindennél jelentősebb! változás azonban a kamaszkorban végbemenő agyi fejlődés. A logikus, higgadt, nyugodt átgondolásért felelős prefontális kéreg ekkor jelentős fejlődésben van és ez a változás akár 25 éves korig is eltarthat. Épp ezért a kamaszkor kezdetén még az érzelmi agy irányít, ez az elsődleges oka a kamasz lobbanékonyságának, annak, hogy hamar elkeseredik, a gyors hangulatváltozásainak, hogy az egyik pillanatban még nevet, a következőben már sír. Hiszen ekkor valóban az érzelmei irányítják.

Ennek az agyi fejlődésnek a következménye, hogy a felnőtté érett kamasz már megtanulja kordában tartani az érzelmeit, miközben önmagát és másokat is jobban megért és képes a logikus gondolkozásra, a tervezésre, a higgadt mérlegelésre.

Fontos azonban, hogy a kamasz addig is érezze, szeretve van, akkor is, amikor nem épp szeretetteljes a viselkedése.

Ha ezekben a bizony sokszor embert próbáló pillanatokban nem is tudsz mindig türelmes maradni, arra mindig van lehetőséged, hogy fejleszd a türelmed, vagy hogy amikor mindenki megnyugodott megbeszéld a kamasszal, mi is az igazi problémája, hogyan tudsz neki valóban segíteni, mi lenne neki a jó. A saját nyugalmad megtalálásában pedig talán segít, ha felidézed, hogy Te is voltál kamasz. Lehet, hogy Te is csapkodtál ajtót vagy legalábbis szívesen megtetted volna. Te is kerested önmagad.

Vissza