Pszichológushoz, kineziológushoz vagy coachhoz vigyem a gyereket? Én kihez forduljak?

Pszichológushoz, kineziológushoz vagy coachhoz vigyem a gyereket? Én kihez forduljak?
2023.07.02.

Gyakran az iskolából kapja a szülő azt az iránymutatást, hogy pszichológushoz kell vinni a gyereket. Amivel a pedagógus jelzi, hogy a gyerek viselkedése arra utal, hogy szakember támogatására van szüksége.

Azt azonban a pedagógus sem tudja, hogy valójában milyen támogatásra van szükség, de – a sok felvilágosító munkának hála – azt tudja, hogy a pszichológus tud segíteni, ha lelki eredetű problémával állunk szemben. A pszichológus legfőképp a múlt eseményeivel, megéléseivel dolgozik, támogat a korábban minket ért traumák, sérelmek feldolgozásában, leginkább kérdésekkel vezeti el a gyereket saját felismeréseiig. Ez egy hosszú folyamat, türelem kell hozzá.

Coachhoz akkor érdemes vinni a gyereket, ha úgy érzed kicsit elakadt az életben, ha az önbizalma megerősítésre szorul, ha motiválatlan, ha viselkedésváltozást szeretnél nála elérni. A coach kiválóan támogatja gyereket és felnőttet is abban, hogy megtalálja a legfőbb erőforrásait, amelyekre támaszkodva változtatni, fejlődni tud a lurkó és újabb erősségeket fejleszthet. A coach bátorít és támogat. Elsősorban a jelenben dolgozik, jövő fókusszal. A gyerekek nagyon fogékonyak azokra a megoldásfókuszú coaching módszerekre, melyek segítségével az önmagukba vetett hitüket erősítjük meg, épp ezért általában a vártnál jóval gyorsabban érnek el eredményt.

A kineziológus egészen más módszereket használ, elsősorban a test jelzéseire támaszkodik, hiszen a kineziológia alapja az izomtesztelés, de – talán épp ezért – rendkívül hatékony az érzelmi nehézségek megdolgozásában. A kineziológus a stressz oldásában támogat és egyszerű, hatékony módszerekkel képes oldani akár a múltbéli, akár a jelenbeli, akár a jövőbeni érzelmi stresszt is. Miközben hatékony képesség-, készség-, személyiségfejlesztő módszer, mely támaszkodik a pszichológia, a pedagógia és még számos más tudományterület eredményeire. Tapasztalatom szerint a gyerekek nagyon fogékonyak a kineziológiai módszerekre, már csak azért is mert tetszik nekik, hogy a testük válaszol. Számos kineziológiai ág van, mindegyiknek más áll a fókuszában, az érzelmi stressz oldásában kiemelkedő eredményeket lehet elérni a stress release vagy más néven wellness kineziológia eszközeivel.

Jómagam épp azért tanultam a coachként kineziológiát is, mert szerettem volna akkor is segíteni klienseimnek, amikor olyan elakadáshoz érkeztünk, melyek feloldásához vissza kell menni a múltba. Persze, ha mint coach hozod hozzám a gyereket, kineziológiai módszert csak akkor alkalmazok, ha arra Te is és a lurkó is igent mond. Még a legkisebbekkel is megbeszélem és az engedélyüket kérem, ha úgy látom, célszerű lenne kineziológiai módszert bedobni a cél elérése érdekében.

Lényeges, hogy a pszichés betegségek kezelése a pszichiáter, pszichoterapeuta vagy klinikai szakpszichológus dolga. Ilyen esetben fordulhatsz persze coachhoz vagy kineziológushoz, de ő azt fogja kérni, hogy erről mindenképp egyeztess a terapeutáddal.

A cikkben ugyan a gyerekekről írtam, de biztosan érzed, hogy a felnőtt esetében is igaz a fenti iránymutatás.

 

Vissza