Mit jelent nekem a coaching?

Mit jelent nekem a coaching?
2022.03.27.

A coching számomra az a folyamat, amiben klienseim szolgálatába állítom vele született képességeim és tanult készségeim, miközben én magam teljesen az ügyfelemre hangolódva, flowban vagyok és feltöltődöm. Egy olyan folyamat, amely során azáltal, hogy adok, én is kapok.

Ahogy kezdődött

Sok éve foglalkozom mentálhigiénés, pszichológiai témákkal. Ez a hobbim. Egyetemista voltam, amikor megvettem az első pszichológia tárgyú könyvet. A témával való intenzív foglalkozás pedig a saját témáim, elakadásaim megdolgozásával kezdődött. Sokat olvastam. Előadásokat hallgattam. Kerestem bennük magam.

Ahogy az lenni szokott, elsőként sok témában véltem felfedezni a saját történetem, szép lassan tisztult csak a kép. Egyre inkább tovább láttam magamon és láttam azt is, milyen sok embernek van szüksége támogatásra.

Volt idő, amikor az érzékenységemet kifejezett hátrányként, sérülékenységként fogta fel a környezetem, ezáltal pedig én is. Szégyellni való volt ez.

Aztán nagyon fordult a világ, rájöttem, hogy épp ez az érzékenység a legnagyobb áldás az életemben. Az érzékenységem által tudok őszintén mások felé fordulni, nyitott szívvel meghallgatni azokat, akik épp tőlem kérnek segítséget. Valóban rájuk figyelni és érezni minden rezdülésüket.

A coaching során fontos készségeket édesapámtól kaptam

Édesapám hitt az emberekben. Segített, ahol tudott. Elfogadta mások véleményét, miközben neki is megvolt a sajátja. Tudott őszintén együtt érezni.

Empátia, elfogadás, hit, segítőkészség, őszinte odafigyelés.

Ezek a legfontosabb készségek, amelyekre szükségem van a coaching során.

Épp azok a készségek, melyeket mintaként láttam édesapámtól. Persze, ahogy lenni szokott, semmi tudatosság nem volt abban, hogy nekem ezeket a készségeket megtanítsa. Egyszerűen csak így élt. Ilyen volt.

Épp ezek azok, amit oly sokan nem kapnak meg a mindennapokban. Épp ezek a készségek, amelyek segítenek megteremteni azt a biztonságos és bizalomteli közeget a coaching során, amiben a klienseim feloldódhatnak annyira, hogy megtalálják a saját legjobb megoldásaikat.

Amit nekem ad a coaching

A coaching olyan mesés utazás, amiben önazonos lehetek. Épp ez az önazonosság adja a hitelességem alapját.

Magával ragadó élmény, amint látom megcsillanni klienseim szemében a ragyogást. Az őszinte és teljes odafigyelés és a beléjük vetett hit által kiváltott csillogást. Klienseim bizton számíthatnak a megértésemre. Segítek nekik abban, hogy meglássák saját értékeiket és ezáltal higgyenek magukban.

Ez engem is feltölt. Igazi flow élmény. Maga a szárnyalás.

 

Vissza