Miért éri meg a kiskamaszt coaching folyamattal segíteni?

Miért éri meg a kiskamaszt coaching folyamattal segíteni?
2023.10.08.

Számtalan előnye van annak, ha a kiskamasz támogatást kap egy coachtól. Nem hiszem, hogy teljes listát tudok írni, de teszek egy kísérletet arra, hogy összefoglaljam a tapasztalataimat. Kifejezetten a coaching teszem a fókuszba, hiszen a különböző segítő szakmák különféle módon támogatnak, de őszintén hiszek abban, hogy a megoldásfókuszú coaching egy kiváló eszköz egy gyerek támogatására. Persze kineziológusként én is beviszek a folyamatba olyan stresszoldó módszereket, melyek még tovább fokozzák a közös munka hatékonyságát, de ahogy írtam, most a coachingra koncentrálok.

  1. Viselkedés változást érünk el nála

Gyakori, hogy a szülő aggódik a gyerek viselkedése vagy épp az őt érő negatív hatások miatt. A kiskamaszok coachingja során azonban nem arra fókuszálunk, ami nem jó, hanem arra, amit a lurkó el szeretne érni, arra a képességre, amit fejleszteni szeretne vagy épp arra, hogy mit tud ő tenni azért, hogy változást érjen el a környezete hozzá való viszonyulásában. Fókuszt váltunk tehát, ezért tud olyan hatékony lenni.

  1. Nő az önbizalma

A coach bátorít, támogat és elismer. Elismeri azt, ami már megy, bátorít abban, hogy a következő kis lépést is meg tudja tenni a lurkó, hogy végül elérje a célját. Ennek a munkának része az is, hogy feltárjuk a gyerek erősségeit. Márpedig, amikor meglátja az erősségeit, elkezd hinni magában. Ezáltal tud változtatni és sikereket elérni, a sikerei nyomán további elismeréseket zsebel be. Közben pedig nő az önbizalma.

  1. Megerősödve vág bele a középiskolás évekbe

Ez nagyon fontos. A kiskamasz, aki szorong vagy nem hisz magában, jóval nehezebben veheti a kamaszkorral járó kihívásokat. Azonban, ha kiskamasz korban megalapozzuk az ő stabil önértékelését, az jó kapaszkodója lesz a későbbiekben is.

  1. Megtanulja, hogy ha elakad valamiben, tud külső segítséget kérni.

Az én korosztályom már jóval gyakrabban kéri segítő szakember támogatását, mint a mi szüleink, de azért jellemzően már néhány felnőttkori krízis és elakadás után fordul csak coachhoz, kineziológushoz vagy más segítőhöz.
Óriási előny, ha a gyerekek megtapasztalják mennyit tud segíteni a külső szem, amikor elakadnak vagy valami nehézséggel kell szembenézniük. Ezáltal fognak jóval könnyebben segítőhöz fordulni felnőttként is, nemcsak akkor, amikor már nagyon rosszul érzik magukat.

  1. Talál egy támogató felnőttet, akihez később is fordulhat

Kiskamaszként, pláne kamaszként nem feltétlenül a szüleinkkel akarjuk megbeszélni a minket foglalkoztató problémákat. Ilyenkor különösen szerencsés, ha van felnőtt támogatónk, akinek elmondhatunk bármit, mert tudjuk, hogy segíteni, támogatni fog.  

  1. Fejlődik a lurkó tudatossága

A coaching folyamat során mindig azt keressük, mi az, ami a gyereknek igazán jó. Körbejárjuk a témákat, mi az, ami számára akadály, mit érez, mire van szüksége, mit és hogyan tud tenni. Megtapasztalja, hogy mennyit tud oldódni a benne lévő feszültség, ha elmondja, ami bántja valaki olyannak, aki értve hallgatja. Megtapasztalja, hogy megélheti az érzéseit, azok elfogadásra és megértésre kerülnek. Ezáltal ő maga is sokkal jobban tud majd figyelni a saját és mások érzéseire, sokkal inkább tudatában lesz annak, mit miért csinál és hogyan csinálja igazán jól.

  1. A szülő is kap külső visszajelzést, megerősítést

Tudom, hogy nagyon szeretnéd jól támogatni a lurkót és nagyon szereted őt. Ugyanakkor azt is tudom, hogy szülőnek lenni egy 0-24 órás elfoglaltság és nem tudsz minden pillanatban tökéletesen a gyerek igényeire, hangulatára hangolódni, hiszen Te magad is ember vagy.
A kiskamaszok coachingja során mindig adok visszajelzést, apró megerősítéseket a szülőnek, hogy lássa, milyen értékes az, amit szülőként tesz a gyerekéért.

  1. Harmonikusabbá válik a szülő-gyerek viszony

Ez egy járulékos következmény, de kivétel nélkül mindig azt tapasztalom, hogy harmonikusabbá válik a szülő és gyerek közötti kapcsolat. A gyerek önmagába vetett hite megerősödik, változik a viselkedése, sokkal pontosabban fejezi ki az érzéseit, ezáltal kiegyensúlyozottabb lesz. Azok a problémák, amelyek gyakran képezik konfliktus tárgyát a szülő és a gyerek között szépen kisimulnak és jóval minőségibbé válik a közös időtöltés. Már nem a problémák vannak a fókuszban, hanem teret kap az őszinte szeretet és elfogadás.

Biztos nem teljeskörű a lista, de talán már így is érzed, milyen sok előnnyel jár, ha a gyereket szakemberként segítem. A gyerek kiegyensúlyozottá válik. Visszahat ez rád és az egész családra is.

 

Vissza