Menjek vagy maradjak? Egy munkahelyváltás útvesztőjében

Menjek vagy maradjak? Egy munkahelyváltás útvesztőjében
2022.05.17.

Kliensem fiatal anyuka, aki anyaságát tartja elsődleges szerepének. 15 éve lojális ugyanahhoz a munkahelyhez.

Megélt már sok változást, túl van nagy feladatokon. Mégsem érzi jól magát. Nagyon sok munkát bíznak rá, melyeket ő hiba nélkül hajt végre. Megbízható, jó munkakapcsolatokat ápol, gyakran még a gyerekeit is háttérbe szorítja, hogy maradéktalanul el tudja látni feladatait. Közben pedig elismerésre, megbecsülésre vágyik, amit nem kap meg.

A beszélgetéseink során kirajzolódik alázatos, szorgalmas, segítőkész személyisége és lojalitása a munkahelyhez, ahol tulajdonképpen felnőtt. Az itt töltött idő alatt alapított családot, vált feleséggé, anyává. Ide köti sok-sok kedves kollega. A szíve mélyén azonban már lemondott arról, hogy ezen a munkahelyen olyan körülményeket tudjon teremteni, ami számára valóban jó. Arról azonban, hogy menjen vagy maradjon, régóta nem tud döntést hozni.

Előkerül több döntéstámogató modell, kintről nézve egyértelműnek látszik a döntés. Azonban ő még nem tud dönteni. Igazából nem akar. Még vár egy utolsó lökésre, az utolsó cseppre a pohárban.

Végül kártyákat veszek elő és azt kérem, válaszon egy kártyát arra, hogy mi van akkor, amikor döntést hozott. A választott kártyán egy tiszta, nyugodt női alak áll, aki jobbra néz. Ez számára a megújulást, az újdonság választását és az abban való megnyugvást jelképezi.

Pár nap múlva döntést hoz, felmond jelenlegi munkahelyén. Vezetője hozzáállása megerősíti abban, hogy jól döntött. Akik rég ismerik, elhalmozzák pozitív visszajelzésekkel. Emelt fővel távozik. A sok-sok megerősítést ajándéknak tekinti, útravalóként szolgálnak majd az elkövetkező évekre.

Beszélgetünk még arról, hogyan tudja hatékonyan meghúzni határait az új munkahelyén, ezzel is védve önmagát és anyaszerepét.

Kintről nézve bármily egyértelmű is, gyakran nehéz a saját életünkben döntést hozni a nagy változásokról. Emiatt nem érdemes ostorozni magunkat.

Amit viszont érdemes megtenni, hogy tisztázzuk, mi is az, amit valójában akarunk. Amikor ezt eldöntöttük, akkor pedig vigyázzunk a határainkra. Gondoljunk rájuk úgy, mint amiket határőrként kijelölünk, őrzünk és megvédünk.

Vissza