Küzdelemmel terhelt női sorstól az életcél megtalálásáig

Küzdelemmel terhelt női sorstól az életcél megtalálásáig
2023.03.18.

A nőnek fel kell áldoznia magát a családja oltárán, a boldogságról pedig ne is álmodjon. Ezzel a mintával élte életét kliensem. Lássuk, hova jutottunk a 4 alkalomból álló folyamatunkban.

Már megint, mint annyiszor egy okos, szép, kedves nő érkezett hozzám. Igazából csak virtuálisan, hiszen online coaching üléseken dolgoztunk együtt. Az első alkalommal nehezen rajzolódott ki a témája. Igazából közel sem mert lépni a vágyaihoz, nem merte azokat vállalni, kimondani se nagyon. Elmondta, hogy az édesanyja lekicsinylő szavai zakatolnak a fejében. Úgy érzi, nincs ahhoz joga, hogy olyan döntést hozzon, ami neki igazán jó, még akkor sem, ha tudja, az a családjának is jó. Mintha a sok siker, jelentős eredmények, boldog élet ellenére is folyton azt érezné, neki ez nem jár. Bűntudat gyötörte, amiért neki simán mennek a dolgai.

Volt azonban egy rövidke mondata, ami elég volt arra, hogy ezen a nyomon elinduljunk. Azt mondta: „Ezt is jól csinálom.”

A következő alkalmat már azzal indítottuk, hogy összeszedtük, mi mindent csinál jól. Az édesanyjától kapott negatív mintákkal kapcsolatos érzéseit hálává formáltuk azzal, hogy megköszönte neki mindazt, amit megtanult ezek által. Ezzel, ahogy ő fogalmazott lerakta a hátizsákját, amit eddig cipelt.

Személyiségprofiljának elemzése, a különböző szerepeiben és szerettei által megtapasztalat erősségei nyomán rálátott értékeire, melyekre élete folyamán mindig is támaszkodni tudott, melyek végig kísérték őt munkájában, tanulmányaiban, családi életében, baráti kapcsolataiban.

Már csak egy dolog volt hátra, hogy mindazt, amit megtanult magáról, átfordítsuk és megnézzük mi lehet az a cél, amiért tud és akar is dolgozni, melyre igazi, mélyről jövő hívása van.

Az IKIGAI modellt hívtam segítségül, melynek felhasználásával megnéztük, hogy kliensem miben igazán jó, mi az, amit szeret csinálni, mi az, amiért megfizetik és mi az, amire a világnak is szüksége van. Ezek eredőjeként rajzolódott ki az a magasztos életcél, amely igazán felvillanyozta kliensemet és azt gondolom, jó néhány évre motiváló feladattal is látta őt el.

 

És hogy mennyire nem vesszük észre a mindennapok rohanásában, mire is van igazán hívásunk. Amikor ügyfelem megfogalmazta életcélját, bevillant neki, hogy ő ezzel a témával már foglalkozott, sőt még céges pályázatot is nyert javaslataival, 2014-ben. Ahogy tovább gondolkodott, számos aspektus eszébe jutott, ami csak erősítette benne azt az érzést, hogy valóban megtalálta élete igazi célját.

Fantasztikus élmény látni, hogy a valódi nyitottság, őszinte szembenézés, a változtatni akarás és néhány jó kérdés és jól megválasztott eszköz által micsoda eredményeket ért el kliensem. Egészen biztos vagyok abban, hogy támaszkodva az immár tudatosított erősségeire nagyszerű eredményeket fog elérni és könnyedebben fog előre haladni, hiszen megszabadult terheitől is.

Vissza