Közléssorompók vs kiskamaszok/kamaszok

Közléssorompók vs kiskamaszok/kamaszok
2022.07.19.

Mik is azok a közléssorompók? Minden, ami gátolja az őszinte, kétirányú kommunikációt. Amitől a gyereked átmegy flegmába, rád csapja az ajtót vagy szimplán csak nem szól többet, egyszerűen csak hallgat.

Közléssorompó a prédikálás, a fenyegetés, a tanácsadás, a lekicsinylés, a kifigurázás, de akár még a dicséret is. Elkezded alkalmazni ezeket a technikákat és a kiskamaszod kirakja a zárva táblát.

Pedig Te jót akarsz. Tiszta szívedből jót. Csak azért küzdesz, hogy megértesd a lurkóval mi szolgálja az érdekeit. Hiszen nagyon szereted őt, mindent megtennél, hogy már most biztosítsd számára a legjobb életet az idők végezetéig.

A szíve mélyén ő tudja is ezt és csöndes magányában át is gondolja, amit mondasz, de ettől még feszült lehet a kapcsolatotok és Te biztosan nem érzed jól magad attól, hogy nem hallgat rád.

Aztán amikor este egy pohár borral a kezedben felidézed, milyen is volt a viszonyod ebben a korban a szüleiddel, rájössz, hogy pont ugyanilyen. Lehet, hogy ők is prédikáltak, Te pedig minimum megkérdőjelezted, amit mondtak. Maximum magasról tettél rá. Persze a szíved mélyén tudtad, hogy igazuk van, de ettől még rosszul esett, hogy épp ők bántanak, akiknek hinnie kellene benned, bíztatni és bátorítani.

Nyilván épp ilyen volt velük a kapcsolatod, hiszen tőlük hoztad a mintát.

Ehelyett ajánlok néhány taktikát, ami biztosan beválik:

 • csak figyelj a gyerekedre igazán, hagyd, hogy kiöntse a lelkét – hidd el, őt is zavarja, ha valami nem úgy sikerül, ahogy magától várja, jól jön, ha ilyenkor meghallgatod
  • figyeld meg, mikor esik neki igazán jól beszélgetni, az esti lefekvés előtti összebújás vagy egy nagy séta a kutyával kiváló alkalom lehet
 • ha kérdezel, nyitott kérdéseket használj – ezekre úgy tud válaszolni a gyereked, hogy megtudhatod mit is szeretne igazán
  • kérdezd meg tőle, hogy érzi magát, mi esne neki jól, min szeretne változtatni
 • mutass példát, abból tanul a legtöbbet mindenki
  • emlékezz vissza, pici lányként hogyan tanulta meg hogyan kell a vállára tenni a retikült vagy kisfiúként hogyan utánozta az apukáját
  • ma már kicsit bonyolultabb dolgokra kell megtanítanod, de attól, hogy ellenáll, még mindig Te vagy a legfontosabb mintája, az jelenti az iránytűt, amit tőled tanul

Amint őszintén figyelsz rá és meghallgatod őt, rá fogsz csodálkozni, milyen okos, tisztaszívű és csodálatraméltó kis emberkével van dolgod. Az önbizalmát, az önmagába való hitét pedig abból nyeri, ahogy Te hiszel benne. Bátorítsd. Bízz benne.

Ez persze, nem azt jelenti, hogy mindent hagynod kell neki. Dehogy. A határokat meg kell szabnod, az csak igazán a Te dolgod. Ha nem szabsz határt, ő honnan tudná, mi a helyes, meddig mehet el. Csak engedd, hogy az általad megszabott kereteken belül ő döntsön a saját életéről.

Amikor coachként velük dolgozom, egyik ámulatból a másikba esem. Minden velük való beszélgetés végén azt érzem, tanultam valamit az élet igazán fontos dolgairól. Tanulj Te is a saját gyerekedtől. Erre bíztatlak.

Közben pedig éld meg a saját jóságodat, mint szülő és csodálkozz rá Te is a saját gyereked kimagasló értékességére.

Zárásként pedig arra bíztatlak, gondolt át, hogy a fent leírtak igazak lehetnek e minden kollegáddal, beosztottaddal, barátoddal, családtagoddal kapcsolatban.

Neked mi esne jól, ha megmondanák neked a tutit vagy ha meghallgatnának?

 

Vissza