Itt a határ! - Avagy mi köze a pilatesnek a coachinghoz?

Itt a határ! - Avagy mi köze a pilatesnek a coachinghoz?
2022.06.06.

Annyi cikket, posztot, bölcsességet, okos tanácsot olvasni arról, milyen fontos a határaink meghúzása. Valóban az. Azonban ez közel sem olyan egyszerű.

Jobban mondva, annak, aki bízik magában, tudja, hogy az érzései jogosak és tiszteli önmagát, valóban egyszerű. Önmagunk elismerése és értékelése tehát az alapja a hatékony határhúzásnak.

Mi van azonban azokkal – érzésem szerint ők vannak sajnos többen – akik nincsenek mindezek birtokában? Ők azok, akik elsősorban a hibáikat látják. Ők azok, akik egy konfliktushelyzetben csak önmagukban keresik a hibát. Ők azok, akik nem szeretik a tükörképüket. Ők azok, akik elhiszik, hogy velük van a baj.

Nekik egyértelműen nehezebben megy – ha megy egyáltalán – a határhúzás is.

Mit is jelent a határhúzás? Szerintem elsősorban azt jelenti, hogy saját magunk számára jelöljük ki a kereteket, a felelősségünk határát. Azt mondjuk, hogy hétköznapokon, munkaidőben dolgozunk és utána valóban ehhez is tartjuk magunkat. Azt mondjuk, hogy akkor szeretnénk folytatni a kapcsolatot, ha összeköltözünk és ha ez nem történik meg, akkor valóban véget vetünk a kapcsolatnak. Ehhez nem kell követelőzni, könyörögni, veszekedni, egy valamit kell tudni, valóban azt tenni, amit képviselünk.

Itt érek vissza oda, hogy ez nagyon könnyű és egyszerű, ha:

  • hiszünk magunkban
  • elhisszük, hogy az érzéseink jogosak és
  • valóban meg is tudjuk tenni, azt, amit megfogalmazunk

A jó hír azonban az, hogy a határhúzás és az önmagunkba vetett hit kölcsönösen erősítik egymást. Azaz, ha tudjuk képviselni a saját határainkat, akkor azzal fejlődik az önbizalmunk is és ha fejlődik az önbizalmunk, akkor jobban fogjuk tudni képviselni a határainkat is.

Magam is kételkedve olvastam arról, hogy a lelki határaink megerősítése gyakran a fizikai határaink tudatosításával kezdődik.


Aztán egyik reggel – a szokásos pilates edzésem közepén – csaptam a homlokomra. Korábban komoly gondjaim voltak a határaim meghúzásával. 2019 nyár végén kezdtem pilatesezni, később pedig pilates edző lettem. A pilates a mindennapjaim része. A pilates alaptechnikája pedig nagyban segíti a fizikai határaink tudatosítását, hiszen minden pilates gyakorlat közben beszívjuk a hasunkat, figyelünk arra, hogyan tartjuk a fejet, a nyakat, a vállat, a medencét és a lábfejet.

Egyik reggeli pilates edzésem alkalmával ébredtem csak rá, hogy a saját életem a legjobb példa arra, hogy a fizikai határaim tudatosításával hogyan is erősödtek meg lelki határaim, nem mellesleg az önmagamba vetett hitem is.


Ha pedig nem szeretnéd pilatesezésre adni a fejed – megjegyzem, a jóga, a tánc, minden mozgás, ahol fontos a koordináció – álljon itt egy gyakorlat Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyvéből, ami segíthet tudatosítani fizikai határaidat:


„1. Ülj le egy székre vagy egy fotelba. Helyezkedj el kényelmesen, majd figyelmedet irányítsd a hátadra!

2. Figyeld meg, hogyan érintkezik a szék vagy a fotel támlájával!

3. Keresd meg azokat a pontokat, ahol a legerőteljesebben érzed az alátámasztást!

4. Figyeld meg a terület kiterjedését, ami lehet akár akkora, mint egy gombostű feje, de akkora is, mint egy nagy tenyér!

5. Most figyeld meg, hol nem érzed a háttámlát!

6. Ennek a területnek is azonosítsd a méretét!

7. Figyelmedet irányítsd a padlón megtámasztott talpadra!

8. Érezd a talaj megtartó erejét!”

Amikor a határhúzás a téma a coaching ülésen, szinte mindig előkerül a határőr gyakorlat. Mit is csinál a határőr? Először is kijelöli a határait. Másodszor gondoskodik a határőrzésről. Harmadszor megvédi azokat.

Lássunk erre egy példát:

  1. A határkijelölés történhet egy egyszerű kijelentéssel, abban azonban biztosnak kell lennünk, hogy a másik számára egyértelmű a határ. Az utazásszervező például jelzi, hogy a helyfoglalásunk akkor lesz érvényes, ha utazás előtt 14 nappal kifizetjük az út teljes árát.
  2. A határőr távcsővel figyeli a határt, így őrzi azt. Az utazásszervező esetében ez azt jelenti, hogy a határidő közeledtével figyelmeztet minket arra, hogy meg kell fizetnünk az utazás díját.
  3. A határvédelem a határőr esetében fizikai feltartóztatást jelent. Az utazásszervező esetében azt, hogy törli a foglalásunkat, amennyiben nem érkezik be időben a várt utazási díj.

Gondold csak végig, hogyan alkalmazhatnád ezt a gyakorlatot a saját életedben?

Bármilyen irányba is indulsz, akár a fizikai határaid tudatosításával kezded, akár a lelki határaidon dolgozol, akár az önmagadba vetett hit megerősítésén, egészen biztosan megtérül a befektetett munka. Abban egészen biztosan, ahogyan az önmagadról alkotott képed fejlődik, ahogy magadat elfogadni és szeretni tudod.

Vissza