Hogyan lehet a pilates mindenki számára jó választás? Számodra mi az ideális?

Hogyan lehet a pilates mindenki számára jó választás? Számodra mi az ideális?
2022.10.31.

Sok mindennel vagyunk úgy az életünkben, hogy belekezdünk, kipróbáljuk, de aztán nem válik a mindennapjaink részévé. Egyszerűen azért, mert nem azt találtuk meg, ami igazán nekünk való. Mi az, amiben Te már megtaláltad a számodra ideálist?

A parfümömet 16 éve használom. Eszembe sem jut másik illatot választani, mert annyira az enyémnek érzem. Mielőtt megtaláltam, próbálkoztam sokféle illattal, szerintem nem vettem kétszer ugyanazt.

Kilenc helyen laktam eddig életemben, de korábban sosem éreztem azt, hogy az otthonom a legjobb hely a világon. Pedig semmi extra, mégis ez az a biztonságos, meleg kuckó, ami igazán nekem való.

A pilatesről is biztosan tudom, hogy az enyém, hiszen tényleg szívesen csinálom minden nap, már évek óta. Nem is tudom, korábban miért vártam magamtól, hogy olyan sportot nap, mint nap űzzek, amit nem élvezek igazán. Persze, nem is edzettem nap, mint nap, mindig találtam valami kifogást, ami felmentést adott a mozgás alól.

Aztán megtaláltam a pilatest és minden nap megtalálom a módját, hogy tornázzak.

Sokan gondolják, hogy nőknek való sport a pilates, itt azért halkan megjegyzem, hogy kifejlesztője Joseph Pilates, tehát egy pasi.

Talán épp az ő élettörténete és ennek a sportnak a kialakulása jelent magyarázatot arra, hogy miért is lehet annyira magunkra szabni egy pilates edzést.
Joseph Pilates ugyanis egy beteges, asztmás kisgyerek volt, aki a „nyugati” sportokból és keleti harcművészetekből egyaránt inspirálódott, amikor elkezdte edzeni saját testét. Aztán módszerével az első világháborúban ágyhoz kötött, mozgásukban erősen korlátozott, sérült katonáknak segített abban, hogy megőrizzék testi erejüket és a mozgás által gyógyuljanak.
Majd a tengeren túl nyitott saját mozgásstúdiót, ahol főként sérült táncosot, sportolókat támogatott abban, hogy úgy gyógyulhassanak fel sérülésükből, hogy közben erejük és hajlékonyságuk megmaradjon. Tudatosan, de a testük jelzéseire odafigyelve nyerhessék vissza újra eredeti formájukat. Beszédes, hogy módszerét eredetileg Controllogynak nevezte.

Épp ennek köszönhető, hogy a pilates gyakorlatok többféle variációban végezhetők el, így tényleg mindenki magára szabhatja az edzést. A módszer egyik központi eleme, hogy testünk jelzéseit tiszteletben tartjuk és az izületeket sosem terheljük túl, így lehet igazán alkalmas ez a mozgásforma a sérülésből felépülni vágyóknak, az idősebbeknek vagy épp azoknak is, akik naphosszat a számítógép előtt ülve dolgoznak.
Meg persze azoknak, akik erősíteni szeretnének, hiszen a pilates a mélyizmokat dolgoztatja meg, kifejezetten az erő-állóképesség javítását célozza.

Hogy szemléltessem, mit is jelent ez, álljon itt egy példa. Fontos kiinduló testhelyzet a pilatesben a plank. Azaz fekvőtámasz pózból indulva csinálunk különböző gyakorlatokat. Ez egy egyébként edzett testet is megmozgat. Azonban ezeknek a plankben végzett gyakorlatoknak variációjaként ugyanezek a feladatok elvégezhetők négykézláb is.
Hogy kedvenc pilates edzőmet, oktatómat idézzem, „ezek csak variációk”. Nem csalás, csak azt jelenti olyanra szabod a gyakorlatot, ahogy neked igazán jó.
Semmiféle sérülés nem kell ahhoz, hogy egyik nap frissebbnek, másik nap kicsit fáradtabbnak érezd magam. Ha figyelsz a tested jelzéseire és tiszteletben tartod azt, hogy mit kíván a tested, az hozzásegít ahhoz, hogy edzés után energikusabban és feltöltődve folytathasd a napod.

Számodra mi az ideális sport? Megtaláltad már? Hogyan tartod tiszteletben a tested jelzéseit? És mi a helyzet a lelkeddel? Hogyan figyelsz rá? Hogyan tartod tiszteletben az érzéseidet? Hogyan tartod tiszteletben magadat?

Vissza