Hogyan alakítsunk ki új szokásokat? Hogyan kezdjünk neki annak, hogy jóban legyünk magunkkal?

Hogyan alakítsunk ki új szokásokat? Hogyan kezdjünk neki annak, hogy jóban legyünk magunkkal?
2022.11.14.

Alig tudjuk rászánni magunkat, keressük a kifogásokat, hol ezzel, hol azzal van baj. Szerintem az a gond, hogy nagyban gondolkodunk. Mármint abban, hogy azonnal nagy eredményeket akarunk elérni, ahelyett, hogy apró lépésekben haladnánk és örülnénk minden pici sikernek.

Ahogy korábban ebben a cikkben írtam én is 10 perces edzésekkel kezdtem a pilatesezést, egy bántalmazó kapcsolatból való kilépés részeként.

És szerintem ez a titok, amit sokszor elfelejtünk amikor egy új szokást akarunk bevezetni az életünkbe. Korábban, amikor edzésről gondolkodtam, mindig annak kerestem az időpontját, hogyan tudnék 1,5-2 órát kiszakítani az életemből egy edzésre. Itt azonban fel sem merült az a probléma, már annak is örültem, hogy 10 percet rá tudok szánni. Ennek a 10 percnek is éreztem a hatását, már ez a 10 perc is jót tett testemnek lelkemnek.
Szóval, hogy a titok szerintem az, hogy elég apró lépésekben elkezdeni csak pici időt szánni egy-egy új szokás kiépítésére. Ahogy érzed, hogy ez a szokás jó neked, úgyis fokozatosan egyre több és több időt fogsz rászánni. Így van ez a sporttal is, így van ez bármi új megtanulásával, így van ez a lelki egészségünk ápolásával, az önbizalmunk építésével is.

Elég apránként elkezdeni kis időt rászánni, viszont azt a pici időt nap, mint nap rá kell szánni.

Az önbizalom fejlesztése is hosszú idő. Az önbizalom számomra önmagam szeretetével kezdődik, szeretni pedig azt tudom, akit ismerek. Ezért olyan fontos, hogy önmagunk megismerésével is foglalkozzunk.

Azonban az önbizalmunk fejlesztését is el lehet kezdeni apránként.

Most ajánlok egy apró gyakorlatot, amit biztos, hogy minden nap el tudsz végezni.
Amikor este lefekszel, öleld át magad. Képzeld el, hogy a két karodat ahogy magad köré fonod az egy meleg ölelés, mint ahogy egy anya öleli a gyerekét. Maradj meg ebben az ölelésben és kicsit ringasd el benne magad. Aludj el ennek az ölelésnek a jó érzésével és napközben, amikor valami felzaklat, gondolj arra, hogy ezt az ölelést bármikor megadhatod magadnak. Pár nap után érezni fogod, mennyire melengeti a lelked ez a kis ölelés.

Nagyon örülnek neki, ha megosztanád velem (akár privát üzenetben), mit éreztél, amikor kipróbáltad ezt a gyakorlatot.

Hálás lennék azért is, ha leírnád, hogy Neked mikor sikerült minden napos szokása tenni valami új dolgot? Mi volt ez? Mi segített abban, hogy valóban minden napossá váljon? Hogyan támogatja ez a mindennapos szokás a jóllétedet?

Vissza