Határhúzás a munkahelyen is: Na és hogyan segít a pilates?

Határhúzás a munkahelyen is: Na és hogyan segít a pilates?
2024.05.11.

Sokan olvassák a határok fontosságáról szóló cikkeket, de mit tegyenek azok, akiknek nehézséget jelent saját határaik meghúzása? A határok nem csak lelki vagy érzelmi értelemben fontosak, hanem az üzleti életben is. Az üzleti világban az asszertivitás és a határok meghúzása kiemelten fontos.Azonban a határok meghúzása közel sem olyan egyszerű.

Jobban mondva, annak, aki bízik magában, tudja, hogy az érzései jogosak és tiszteli önmagát, valóban egyszerű. Önmagunk elismerése és értékelése tehát az alapja a hatékony határhúzásnak.

 

Mi van azonban azokkal – érzésem szerint ők vannak sajnos többen – akik nincsenek mindezek birtokában? Ők azok, akik elsősorban a hibáikat látják. Ők azok, akik egy konfliktushelyzetben csak önmagukban keresik a hibát. Ők azok, akik nem szeretik a tükörképüket. Ők azok, akik elhiszik, hogy velük van a baj.

Nekik egyértelműen nehezebben megy – ha megy egyáltalán – a határhúzás is.

Mit is jelent a határhúzás? Szerintem elsősorban azt jelenti, hogy saját magunk számára jelöljük ki a kereteket, a felelősségünk határát. Azt mondjuk, hogy hétköznapokon, munkaidőben dolgozunk és utána valóban ehhez is tartjuk magunkat. Az ügyfélkapcsolatokban higgadtan és nyugodtan kell képviselni az álláspontunkat és megmutatni az ügyfélnek mik az ő választási lehetőségei. Ehhez nem kell agresszívnak lenni, nem kell követelőzni és taktikázni, egy valamit kell tudni, valóban azt tenni, amit képviselünk.

A jó hír, hogy a határhúzás és az önmagunkba vetett hit kölcsönösen erősítik egymást. Azaz, ha tudjuk képviselni a saját határainkat, akkor azzal fejlődik az önbizalmunk is és ha fejlődik az önbizalmunk, akkor jobban fogjuk tudni képviselni a határainkat is.

A határok tudatosítása és megerősítése fejleszthető, és ehhez nemcsak a lelki, hanem a fizikai határaink erősítése is segíthet. Magam is kételkedve olvastam arról, hogy a lelki határaink megerősítése gyakran a fizikai határaink tudatosításával kezdődik.

Hogyan? Például a pilates gyakorlatok során. Engedd meg, hogy bemutassam, hogyan.

A pilates alaptechnikája pedig nagyban segíti a fizikai határaink tudatosítását, hiszen minden pilates gyakorlat közben beszívjuk a hasunkat, figyelünk arra, hogyan tartjuk a fejet, a nyakat, a vállat, a medencét és a lábfejet.

A pilates tehát nemcsak a testet, hanem a tudatosságot is erősíti. A gyakorlatok közben figyelmet fordítunk a testünk különböző részeire, és tudatosítjuk, hogyan tartjuk a testünk. Ennek eredményeként nemcsak fizikailag erősödünk meg, hanem képesek leszünk felismerni és megerősíteni a határainkat is.

Ha pedig nem szeretnéd pilatesezésre adni a fejed – megjegyzem, a jóga, a tánc, minden mozgás, ahol fontos a koordináció – álljon itt egy gyakorlat Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyvéből, ami segíthet tudatosítani fizikai határaidat:


„1. Ülj le egy székre vagy egy fotelba. Helyezkedj el kényelmesen, majd figyelmedet irányítsd a hátadra!

2. Figyeld meg, hogyan érintkezik a szék vagy a fotel támlájával!

3. Keresd meg azokat a pontokat, ahol a legerőteljesebben érzed az alátámasztást!

4. Figyeld meg a terület kiterjedését, ami lehet akár akkora, mint egy gombostű feje, de akkora is, mint egy nagy tenyér!

5. Most figyeld meg, hol nem érzed a háttámlát!

6. Ennek a területnek is azonosítsd a méretét!

7. Figyelmedet irányítsd a padlón megtámasztott talpadra!

8. Érezd a talaj megtartó erejét!”

Amikor a határhúzás a téma a coaching ülésen, szinte mindig előkerül a határőr gyakorlat. Mit is csinál a határőr? Először is kijelöli a határait. Másodszor gondoskodik a határőrzésről. Harmadszor megvédi azokat.

Lássunk erre egy példát:

  1. A határkijelölés történhet egy egyszerű kijelentéssel, abban azonban biztosnak kell lennünk, hogy a másik számára egyértelmű a határ. Az utazásszervező például jelzi, hogy a helyfoglalásunk akkor lesz érvényes, ha utazás előtt 14 nappal kifizetjük az út teljes árát.
  2. A határőr távcsővel figyeli a határt, így őrzi azt. Az utazásszervező esetében ez azt jelenti, hogy a határidő közeledtével figyelmeztet minket arra, hogy meg kell fizetnünk az utazás díját.
  3. A határvédelem a határőr esetében fizikai feltartóztatást jelent. Az utazásszervező esetében azt, hogy törli a foglalásunkat, amennyiben nem érkezik be időben a várt utazási díj.

Gondold csak végig, hogyan alkalmazhatnád ezt a gyakorlatot a saját életedben?

Az üzleti helyzetekben alkalmazott határőr gyakorlat segíthet abban, hogy hatékonyan kommunikáljunk, határozott döntéseket hozzunk és megvédjük az érzelmi és szakmai határainkat.

Bármilyen irányba is indulsz, akár a fizikai határaid tudatosításával kezded, akár a lelki határaidon dolgozol, akár az önmagadba vetett hit megerősítésén, egészen biztosan megtérül a befektetett munka. Abban egészen biztosan, ahogyan az önmagadról alkotott képed fejlődik, ahogy magadat elfogadni és értékelni tudod.

Vissza