Gyors stresszoldó módszerek ügyfélkapcsolati kollégáknak

Gyors stresszoldó módszerek ügyfélkapcsolati kollégáknak
2024.02.24.

Az ügyfélkapcsolati munka sokszor intenzív és stresszes lehet, hiszen folyamatosan változó helyzetekkel és kihívásokkal kell szembenézni. Fontos, hogy az ügyfélkapcsolati kollégák hatékony módszereket alkalmazzanak a stressz kezelésére, hogy fenntartsák a mentális egészségüket és hatékonyan teljesítsék a feladataikat. Íme néhány gyors stresszoldó módszer, amelyek segíthetnek a munka közbeni stressz csökkentésében:

 

 

 1. Légzéstechnikák alkalmazása: Az egyik leghatékonyabb módszer a stressz gyors csökkentésére a megfelelő légzéstechnikák alkalmazása. Mély lélegzeteket véve és lassan kilégzve csökkenthető a szorongás és a feszültség szintje.
  Az egyik klasszikus légzőgyakorlat az egyperces légzés. Így végezd:
  1. Ülj le és számold meg, hogy egy perc alatt hányszor lélegzel ki és be. Lélegezz nyugodtan, mélyen szívd be a levegőt az orrodon át és mélyről fújd ki a szádon át. Közben koncentrálj a légzésedre.
  2. Ha megszámoltad, akkor következő alkalommal már nem kell mérned az időt, elég csak annyiszor ki és belélegezned, ahányszor belefért az egy percbe.
  3. Miközben egy percig csak a légzésedre koncentrálsz, kilégzéskor gondolj arra, hogy kifújod minden feszültséged, belégzéskor pedig nyugalmat lélegzel be.
 2. Pillanatnyi szünetek: Fontos, hogy az ügyfélkapcsolati kollégák időről időre szünetet tartanak a munka közben. Akár egy rövid séta az irodában, vagy egy pár percnyi meditáció is segíthet feltöltődni és kikapcsolódni a stresszes helyzetek között.
 3. Progresszív izomlazítás: A progresszív izomlazítás gyakorlatok segítenek a testben felhalmozódott feszültség feloldásában. A módszer lényege, hogy fokozatosan megfeszítjük, majd ellazítjuk az egyes izomcsoportokat, ami jelentősen csökkenti a fizikai feszültséget és a stresszt.
  Itt egy video arról, hogyan tudod a munkahelyen ülve is alkalmazni: https://youtu.be/kdLTOurs2lA?si=ZWN7zf0WE97E_ljR
 4. Pozitív gondolatok gyakorlása: Az optimizmus és a pozitív gondolkodás rendkívül fontos a stressz kezelésében. Az ügyfélkapcsolati kollégák próbáljanak pozitív mantrákat vagy megerősítéseket használni, hogy megőrizzék a jókedvüket és az optimális teljesítményüket. Adok néhány példamondatot:
  1. "Bármilyen kihívás is jön, képes vagyok megoldani azt."
   Ez a mondat erősítheti az önbizalmat és az elszántságot, hogy bármilyen nehézség esetén képesek vagyunk megbirkózni vele.
  2. "Minden nap lehetőség egy újabb kezdésre és sikerek elérésére."
   Ez a megerősítés arra emlékeztet minket, hogy minden nap új lehetőséget kínál a fejlődésre és a pozitív változásokra.
  3. "Az ügyfelek elégedettsége és mosolya az én legnagyobb jutalmam."
   Ez a pozitív megerősítés emlékeztet minket arra, hogy az ügyfél elégedettsége az egyik legfontosabb cél, és örömforrás lehet a munkánk során.
  4. "Mindig van választásom arra, hogy pozitív gondolkodásmódot válasszak."
   Ez a mondat segít abban, hogy a nehéz helyzetekben is megőrizzük a pozitív hozzáállást és keressünk megoldásokat.
  5. "Az én munkám fontos és értékes az ügyfelek és a vállalat számára."
   Ez a megerősítés erősíti az önbizalmat és az elkötelezettséget a munka iránt, és emlékeztet minket arra, hogy mennyire fontos szerepet játszunk az ügyfelek elégedettségében és a vállalat sikerében.
 5. Humor és nevetés: A humor és a nevetés fantasztikus stresszoldó hatással bír. Egy vicces megjegyzés vagy egy rövid poén segíthet ellazulni és feloldani a feszültséget még a legstresszesebb helyzetekben is.
 6. Időmenedzsment és prioritások beállítása: A hatékony időmenedzsment és a prioritások beállítása segíthet csökkenteni az ügyfélkapcsolati kollégák stresszét. Ha tudják, hogy melyek a legfontosabb feladatok, könnyebben tudnak koncentrálni rájuk és kevésbé érzik magukat túlterheltnek.
 7. Kommunikáció és támogatás keresése: Fontos, hogy az ügyfélkapcsolati kollégák ne zárkózzanak el a többi csapattag segítségétől és támogatásától. A megfelelő kommunikáció és a problémák megbeszélése segíthet megoldani a stressz forrásait és könnyebben kezelni a kihívásokat.
 8. Relaxációs gyakorlatok és meditáció: A rendszeres relaxációs gyakorlatok és meditáció segíthetnek az ügyfélkapcsolati kollégáknak abban, hogy megnyugodjanak és ellazuljanak a munka közben. Akár néhány percnyi csendes meditáció is jelentősen csökkentheti a stressz szintjét.
  1. Egy 2 perces vezetett meditációs gyakorlat:
   https://youtu.be/QtE00VP4W3Y?si=jYiKLS3SZWzfPiw9
  2. Ez már 6 perc, de talán ebédszünetben belefér:
   https://youtu.be/rYQXIaUWBVg?si=cjx9UuvGv7y8mZDN

Az ügyfélkapcsolati munka sok kihívással jár, de megfelelő stresszkezelési módszerek alkalmazásával könnyebben kezelhetővé válik. Fontos, hogy az ügyfélkapcsolati kollégák megtalálják a számukra legmegfelelőbb módszereket, és rendszeresen gyakorolják azokat a mindennapokban.

Merthogy a stresszkezelés titka épp a rendszeresség. Amikor már majd felrobbanunk, nehéz stresszt kezelni. Épp ezért fontos a mindennapok rutinjába beépíteni a stresszkezelését. Az én titkom már jó pár éve, hogy hajnalban pilates edzéssel indítom a napot. Ez az, amit egész biztosan mindennap megteszek magamért. Napközben pedig jöhetnek a fentebb felsorolt gyors technikák.

Te mit választasz a fenti módszerek közül?

Vissza