Egyperces stresszoldás

Egyperces stresszoldás
2023.03.04.

Nem kezdem el taglalni a Selye féle stresszelméletet. Egyszerűen csak in medias res belecsapok, hogy megismertessek veled négy egyperces stresszoldási módszert. A négy módszert négy különböző képzésen tanultam, mindegyiket próbáltam, mindegyik működik. A Te döntésed, hogy melyiket építed be a mindennapjaidba.

A javaslatom csak annyi, hogy válassz legalább egyet és azt csináld minden nap. Ne akkor akarj stresszt kezelni, amikor épp megy fel benned a pumpa, hanem minden nap szánd rá azt az egy percet. Nem állítom, hogy ez minden helyzetben elég lesz, de egészen biztosan lesz eredménye, ha beépíted őket a napi rutinodba.

Lássuk tehát a gyakorlatokat:

  1. Az egyperces légzés

Ülj le és számold meg, hogy egy perc alatt hányszor lélegzel ki és be. Lélegezz nyugodtan, mélyen szívd be a levegőt az orrodon át és mélyről fújd ki a szádon át. Közben koncentrálj a légzésedre.
Ha megszámoltad, akkor következő alkalommal már nem kell mérned az időt, elég csak annyiszor ki és belélegezned, ahányszor belefért az egy percbe.
Miközben egy percig csak a légzésedre koncentrálsz, kilégzéskor gondolj arra, hogy kifújod minden feszültséged, belégzéskor pedig nyugalmat lélegzel be.

  1. Gyertyaláng gyakorlat

Gyújts meg egy gyertyát és figyeld a gyertya lángját egy percig. Ne hagyd, hogy a gondolataid közben elkalandozzanak, hanem koncentrálj a gyertya lángjára. Ha közben mégis beúszik egy gondolat, csak hagyd tovaszállni és tereld vissza a figyelmed a gyertya lángjára.

Ha már tökéletesen tudsz a gyertya lángjára figyelni, növelheted az időt minden héten egy újabb perccel. Így elmehetsz egészen hét percig. Azonban az is elég, ha az egy percet tartod.

Gyerekek esetében ez a gyakorlat kiválóan javítja a koncentrációs készséget.

hands-1926414

  1. Homlokdudorok tartása

Egyszerűen csak tedd a homlokodra a teljes tenyered és gondold át a helyzeted. Gondold végig reggel, mit csinálsz aznap, este pedig, hogy mit történt veled.

A stresszoldó hatás kettős. Egyrészt a homlokdudorok az érzelmi stresszoldó pontjaink, másrészt, ha a homlokodon tartod a kezed a logikus gondolkodásért felelő prefrontális kéreg vérkeringése fokozódik, az érzelmeinkért felelő amygdalaé ezzel együtt csökken, így lehetőséged van a téged ért hatások logikus, higgadt átgondolására.  

woman-2959213

  1. Hegytartás

A hegytartás a pilatesben egy kiinduló testhelyzet, egyben egy jóga ászana. Négykézláb térdelsz és onnan feltolod a csípőd, úgy, hogy a fej, a nyak, a hátad egy egyenes vonalat alkosson és közben a lábad is kinyújtod (ha nem megy elsőre, akkor lépegess a pózban). A sarkadat lefelé tolod és jól belenyújtózol a hátaddal, válladdal. Tartsd ezt a pózt egy percig.

A gyakorlat oldja a feszültséget a hátadban, lábadban, miközben fokozza az agy vérellátását. Közben koncentrálj arra, hogy lassan, nyugodtan, mélyen lélegezz. Elképzelheted azt is, hogy kifújod a tested minden feszültségét onnan, ahol ezt érzed.


Remélem, számodra is hasznosan lesznek ezek a gyakorlatok, megtalálod melyik igazán a tied és beépíted a mindennapjaidba. Csináld őket – az egyiket vagy akár váltva bármelyiket - legalább 28 napig és írd meg nekem, mit tapasztaltál.

 

Vissza