Egyedi, ahogy a világot látjuk. Legyünk ezért nagyon hálásak!

Egyedi, ahogy a világot látjuk. Legyünk ezért nagyon hálásak!
2023.09.09.

Sok éve történt velem, hogy elkezdtem együtt dolgozni egy nagyon kedves ismerősömmel, amit nagyon vártam, aztán csalódás lett belőle.

Ami őt mozgatta, az nyilvánvalóan a biztonságérzet hiánya. Nem volt biztonságérzete akkor, amikor kiengedte a kezéből az irányítást. Tudom róla, hogy teljes mellszélességgel sosem állt mellette senki, akinek csak úgy nekidőlhetett volna. Hogyan is várhatnánk tőle, hogy a munkában ki merje engedni a kezei közül a gyeplőt és hagyja maga körül kicsit bukdácsolni az adott témában még kevesebbet tudó kollegákat, hogy aztán felnőhessenek a tudásához. Neki mindig helyt kellett állnia és viselni a következményeit bárki hibájának, sőt elviselni azt is, hogy őt teszik felelőssé azért, amit más követett el.

A vele való közös munka során láttam és elismertem a tudását és azt is láttam, hogy ehhez a tudáshoz nem tud egykönnyen hozzáférést biztosítani, hiszen még a rengeteg információ morzsa tételes átadása sem biztosítana teljes körű rálátást azokra a logikai kapcsolatokra, következtetésekre, intuitív és tapasztalati tudáselemekre, amikkel ő bírt.

Ott álltam azzal, hogy átérzem, megértem a helyzetét, tisztelem a tudását és szeretem őt. Viszont úgy éreztem szorult helyzetben vagyok, hiszen hiába szeretnék neki segíteni, átvenni tőle munkát és felelősséget, valójában nem tudok, mert nem tudok az ő fejével gondolkodni. Ha megcsináltam bármit, akkor nem jutottunk el annak megértéséig, hogy mi az oka annak, hogy én így gondoltam, hiszen abban a pillanatban, hogy nem pont azt és nem pont úgy, ahogy ő, már nem is lehetett jó. Itt pedig visszaérek ahhoz a ponthoz, hogy a sok kicsi morzsa birtokában sem állhatna össze pont ugyanaz, hiszen más a morzsákat integráló és szintetizáló szemlélet, tapasztalat és működés. Mert én attól vagyok én, hogy úgy működöm, ahogy. Javítgatom, csiszolgatom ezt a működést, bízva abban, hogy minden nappal jobb és több leszek.

Ezen a ponton pedig felsejlik előttem egy kép, az őszinte elfogadás képe. Amikor két ember között már akkora a bizalom, hogy szó nélkül elfogadják egymás munkájának eredményét. Nem azért, mert nem tudnának ezt-azt átírni a megírt dokumentumban, hanem azért, mert ezzel is elismerik a másik munkáját. Büszke vagyok arra, hogy ezt a bizalmat már többször kiérdemeltem. Arra pedig még inkább, hogy meg tudtam adni én is másoknak. Tudtam azt is, hogy az én célom ebben a helyzetben is ez. Ne csak bennem legyen meg ez a bizalom, hanem én is kiérdemeljem.

A coaching ennek kiteljesedése az életemben: tudni, hogy a kliensem ismeri a saját életét a leginkább és hozzásegíteni őt ahhoz, hogy felszínre hozza az önmagában rejlő tudást, tapasztalatot. Ezzel támogatni őt abban, hogy a saját felismerései által fejlődhessen. Megadni neki azt a bizalmat, amit olyan kevés helyzetben kap meg.

A fentebb leírt szorult helyzetemből való kiszabadulásra pedig nem nagyon láttam a megoldást. Hiszen tudtam, hogy nekem a kedves ismerősömmel való jó kapcsolatom többet ér, mint bármilyen munkahelyi konfliktus. Ugyanakkor nélküle esélytelen voltam, hogy a lába nyomába érhessek. Miközben tudtam, hogy a képességeim és a hozzáállásom erre méltóvá tesznek. Azt is láttam, hogy ebben a helyzetben nem elég egyszerűen csak fejet hajtani és menni az ő gondolatai után, hiszen az nem biztosítja azt, hogy valóban hatékony segítsége legyek. Így hát ősrégi technikához folyamodtam, a nyitott és őszinte kommunikációhoz. Arra kértem őt, hogy beszéljünk erről a helyzetről úgy, hogy olyan megoldást keresünk, ami mindkettőnk számára komfortos és valóban a hatékony együttműködés irányába visz.

Egy nagyon fontos következtetést is levontam ekkor újra. Nincs az a munkahelyi szituáció, ami megér számomra olyan konfliktust, ami hatással van az életem többi területére. Egyszerűen azért, mert a családdal megélt bensőséges pillanatok, a nyugodt alvás és a kiegyensúlyozott mindennapok fontosabbak. Sőt, még a kollegákkal való kapcsolatok is fontosabbak. A régi ismeretség, barátság pedig még inkább. A saját lelki nyugalmamról nem is beszélve.

Vissza