Edith Eger bölcsessége egy kiskamaszban

Edith Eger bölcsessége egy kiskamaszban
2022.07.23.

A gyerekekkel való közös munka során gyakran rácsodálkozom arra, milyen őszinte, veleszületett bölcsesség van bennük. Ez a történet is ezt példázza.

Edith Eger egy magyar származású amerikai pszichológus. Holokauszt túlélő. A haláltáborok felszabadításakor csontsoványra lefogyva, törött csigolyával, betegen találtak rá amerikai katonák. 2022. szeptember végén lesz 95 éves. Pszichológus diplomáját 51 évesen szerezte. A poszttraumás stressz szindróma kezelésének világszerte elismert szakértője.

Ő írja A döntés című könyvében: „A szabadság azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, ami van, és megbocsátunk magunknak, megnyitjuk a szívünket, hogy felfedezhessük a jelenben létező csodákat.”

És akkor most térjünk rá arra, amit az egyik kiskamaszom mondott a coaching ülésen. Kerestük a legfőbb erősségeit, értékeit.

Egész konkrétan az öt legfontosabb képességét. Azt mondta, hogy az egyik legnagyobb erőssége a megbocsátás képessége.

Már ekkor azt gondoltam, hogy milyen bölcs. Hiszen a megbocsátás képessége az egyik legnemesebb emberi tulajdonság. A megbocsátás elfogadást jelent.

Majd, amikor megkérdeztem tőle, hogy hogyan tudná a képességei hatását tovább erősíteni, és odaért a megbocsátáshoz, azt mondta, magamnak nagyon nehezen tudok megbocsátani, pedig az fontos, hogy magamnak is meg tudjak bocsátani.

Ebben a pillanatban jutott eszembe Edith Eger. Gondoltam megosztom veletek is. Lehet magatokra ismertek.

A megoldást a mindfulness gyakorlatok, a meditáció, a hála témakörében keresheted. Vagy „egyszerűen csak” keretezd át, ami történt, amiért haragszol magadra. Tedd fel magadnak a kérdést:

 

  • Mit köszönhetsz ennek?
  • Miben segít Neked?
  • Hogyan támogat ez Téged a jövőben?

Tudom, hogy a mindennapok rohanásában csak elolvassuk a hasonló cikkeket, rá is csodálkozunk, hogy akár a mi életünkben is használható tudásra bukkantunk, de végül nem csináljuk, amit javasol. 

Ezért most arra kérlek, maradj még 10-15 percet és gondold végig a fent leírtak hogyan szólnak rólad. Ölelgesd meg magad képzeletben! Megérdemled. 

Vissza