Az erősségeim mindig kéznél vannak

Az erősségeim mindig kéznél vannak
2022.12.04.

11 éves kisfiúval dolgoztam. Témánk az önbizalom volt. Kicsit félénken érkezett meg.

Elkezdtünk beszélgetni és gyorsan kiderült, milyen fontos számára a családjával eltöltött minőségi idő, milyen fontosak számára a közös tevékenységek és, hogy szülők, nagyszülők, testvérek mind kicsit másképp, de nagy odafigyeléssel fordulnak felé. Szerető, elfogadó, támogató családban él.

Nekiláttunk, hogy összegyűjtsük az ő erősségeit, jó tulajdonságait, azokat a dolgokat, amiben ő jó. Sok szemszögből ránézett magára és arra, mi is az ő erőssége.

Ilyenkor rendre azt tapasztalom, hogy a gyerekek nem vagy alig mernek magukról jó tulajdonságot mondani, amikor spontán kell azt említeniük, de aztán mialatt körbe járjuk a témát, elkezdenek sorakozni az erősségek. Minden szempont, minden nézőpont hoz néhány új meglátást.

Ez történt ebben az esetben is. 2 jó tulajdonsággal kezdtük, 31 erősséggel zártuk a beszélgetést.

Illetve ezen a ponton nyitottunk egy új fejezetet. Készült egy összesített lista, szép rendben sorakoztak a jó tulajdonságok. Ezek közül választotta ki kis kliensem azt az ötöt, amely számára a legfontosabb.

Ekkor vetettem be egy trükköt. Körbe rajzolta a kezét és minden ujjára jutott egy a kiválasztott öt tulajdonságából. Ezek lettek az ő szupererői. Tudta melyikre a legbüszkébb, melyik a legerősebb.

Nézte a kezét és rajzát és tudta, hogy mostantól, ha ránéz a kezére, mindig eszébe fog jutni, hogy melyik tulajdonság melyik ujjhoz tartozik.

Ahogy ő fogalmazott, a szupererői mindig kéznél vannak.

Ahhoz is lendületet kapott, hogy kitűzze maga elé azt a célt, amin a következő napokban dolgozni fog. A félénk kisfiúnak már nyoma sem volt. Lelkesen és önbizalomtól telve és felszabadultan tért vissza anyukájához.

Vissza